Jak vybrat do svého řešení správnou síťovou techniku? | Murrelektronik

17. března 2021

Jak vybrat do svého řešení správnou síťovou techniku?

A můžeme vůbec pomocí switchů způsobit převrat v průmyslové automatizaci?

Když spolu lidé komunikují, vyskytnou se občas i nedorozumění, avšak v případě komunikace mezi průmyslovými komunikačními sítěmi, vedou takové chyby k drastickým důsledkům. Jak můžeme harmonizovat technologie, procesy a náklady a optimalizovat průmyslové sítě?
Pro vzájemnou komunikaci vyhledávají lidé stále častěji digitální cesty.
Dopisy a pohlednice byly již dávno nahrazeny službami mobilních aplikací a samotné telefonické rozhovory probíhají stále častěji přes Zoom nebo přes jiné aplikace. Díky platformě Clubhouse spolu mohou v poslední době po celém světě živě hovořit tisíce lidí o různých tématech. Podobné tendence se objevují samozřejmě i v oblasti průmyslu. Stroje a zařízení stále více vzájemně komunikují a to digitální cestou. Jejich sítě se vlastně stávají tepnami pro přenos datových toků.  
Co je však nutné pro úspěšnou komunikaci? Je to stejně úspěšná digitalizace. A právě při jejím zajištění a realizaci vstupuje do hry síťová technika.
Podniky stojí před důležitou výzvou, jak se razantně přizpůsobit, jak udržet náklady na nízké úrovni a sjednotit rozšiřování internetu věcí (IoT) s globalizací výroby. U toho však nesmí chybět síťová technika. Síťová technika musí být spolehlivá, odolná a musí vydržet zátěž. Není-li tomu tak, následky mohou být zničující. Podle jedné studie poradenského podniku Gartner činí průměrné náklady na výpadky sítí až téměř 5.600 amerických dolarů (více než 4.600 euro) za minutu. To odpovídá částce převyšující 270.000 euro za hodinu.

Se switchem přepínáme na systémová řešení a potřeby zákazníků

Jestliže si přejete, aby Vaše síť byla zabezpečená a Vy jste ji mohli co nejlépe využívat, přichází čas se orientovat na detaily. Neboť individuální faktory jsou tím, co rozhoduje o správné topologii sítě, tedy o její struktuře. Praktickým řešením jsou síťové prvky Schwitch – tzv. switche. Jedná se o inteligentní prvky infrastruktury, které vyhodnotí došlá data a navádějí je dále k portu příslušného přijímače. Jestliže se rozhodneme pro switche, můžeme dále volit mezi switchi „neřízenými“ a „řízenými“. V návaznosti na to se pak mění výkonnost switchů a jejich prvků a následně také výkonnost celé sítě.

Neřízené switche umí pokrýt základní funkčnost zařízení. Umožní vzájemnou komunikaci prostřednictvím síťového spojení Ethernet a doplní síť jako mezičlánek o další porty. Tyto switche však neposkytují žádné inteligentní funkce a nemohou řídit síťový provoz. Jiné je to ale u switchů řízených. Ty přejímají důležité úkoly z oblasti analýzy chyb, diagnostiky sítě nebo redundantních (opakovaných, přebytečných) mechanismů. Optimalizují přenos dat, ale zvyšují také výdaje na konfiguraci a celkové náklady. Co však přesto hovoří pro řízené switche, je možnost větší kontroly v rámci sítě, kterou poskytují, např. pomocí dálkových přístupů.

Co je však naším cílem? Síťová spojení mají být co nejflexibilnější a instalační řešení co nejjednodušší. Současně by připojení na analytické prvky sítě nebo integrované webové servery nemělo být složité. Také nelze nic namítat proti přeložení spojovací základny mimo rozvaděč a tím uvolnění prostoru v něm samotném.

Propojeni sítí jako větvovím stromů

Pojďme se podívat na úspory. Dva kabely, které přivádějí data a poskytují elektrickou energii, je možné spojit do jednoho kabelu pomocí zařízení Power over Ethernet – krátce PoE. To se uplatní například u PoE-kamer nebo PoE-PC-panelů. Předpokladem pro toto vylepšení jsou PoE-switche, jako například TREE PoE Switch od Murrelektronik,  které podporují tyto časově úsporné propojovací technologie. Nesmírnou předností PoE je, že není nutné obstarávat žádné další speciální kabely. Pro instalaci postačí standardní kabel s pěti žílami v kombinaci s konektorem RJ45. V závislosti na aplikaci lze uspořit i síťová zařízení.

Malé, ale příjemné

U nových aplikací je možné pomocí switchů dosáhnout toho, že se vměstnají do prostor o mimořádně malých rozměrech. Takové typy lze výborně použít u samostatně se pohybujících transportních systémů (AGV), protože je zde možné switche přišroubovat přímo na stěnu zařízení. Vejdou se ale také do malých svorkovnic a rozvaděčů s minimální konstrukční hloubkou. U neřízených switchů se u společnosti Murrelektronik prosadila zejména stavební řada Xenterra.

Vyšší produktivita

Jednoduše, rychle, efektivně a s vysokou produktivitou – to je přece to, o co podniky usilují. Za tím účelem je nezbytné zefektivnit i síťové struktury.

Uvedení průmyslových sítí do provozu a zajištění jejich vysoké dostupnosti, je rychlé a snadné.  Díky Xelity 10 TX Switch získáte spolehlivou datovou komunikaci, která funguje decentralizovaně a nezabírá místo v rozvaděči. Decentralizované řízení dat například pro IIoT poskytuje také přepínač TX IP 67 Switch ze série Xelity. Díky tomuto ovladatelnému switchi jsou sítě bezpečnější vůči selhání a ve velmi malém ale robustním kovovém krytu IP 67 nabízejí využití deseti portů.

Správné využití switchů může tedy přivést průmyslovou síť téměř k dokonalosti. Je to stejné jako v mezilidské komunikaci, kde přirozeně zohledňujeme individuální charakteristiky, zjišťujeme, co náš protějšek potřebuje a propojujeme se se systémem – a přitom nepotřebujeme dopisy ani pohlednice.

Potřebujete více informací? Nebojte se nám ozvat! Kontakty ZDE...

   

Poslední novinky z naší společnosti

Murrelektronik a Murrplastik společně na veletrhu AMPER 2024...

... představí svá inovativní a praktická řešení!

Přečíst více

Murrelektronik a murrplastik uzavírají strategické partnerství

Murrelektronik, specialista na decentralizovanou automatizační techniku, a murrplastik, průkopník v oblasti inteligentního kabelového managementu, se dohodli na strategickém…

Přečíst více

VARIO-X na stupni vítězů

Společnost VDE VERLAG ve spolupráci se ZVEI a Radou pro standardizaci Industrie 4.0 již poosmé udělila cenu "Industrie 4.0 Innovation Award 2023". Odborná porota nominovala 10…

Přečíst více

Dobrý den
Newsletter